Monday, January 31, 2011

Hari Minggu Yang Mendung

hari minggu yang lepas hari-hari hujan. shah alam dah rasa macam berada di cameron highlands, sejuk.  dari pagi sampai petang hujan, bersambung pulak esoknya. kalaulah kawasan dun mengundi aku dun tenang mesti best pergi mengundi sambil mengharungi air. lama tak main air bah. masa kecik-kecik dulu selalu gak main air bah ni. maklumlah depan rumah sungai perak. kalau air sungai melimpah naik. boleh berakit sana-sini. kawan-kawan ada lelaki ada pompuan. member masa kecik-kecik dulu terer buat rakit dari batang pisang. dulu agak lasak sedikit, tapi memang best ada cabaran. cuma kalau ada benda yg kecik-kecik tu, lintah and pacat..eeeii yek geli...tapi bah sekarang menakutkan, air deras.

musim hujan ni yang kesiannya, penoreh getah. kalau dah hujan begini tak bolehlah diaorang pergi menoreh. teringat kat arwah bapa aku. begitu setia pergi mengadap pokok-pokok getah pagi-pagi hari lagi. demi membesarkan aku adik-beradik. memang tak boleh lupa pengorbanan arwah kedua orang tua aku yang bertungkus lumus membesarkan kami.   ni yang sedih ni bila teringat zaman-zaman kesukaran yang lalu. rasa nak nangis, tapi itu semua banyak mengajar aku erti hidup.  kalau lah arwah bapaku masih ada dan masih dengan karier dia sebagai penoreh getah aku gerenti, income paling kurang RM4000. harga getah kan dah naik sekarang,  1 kilo lebih kurang RM15. dulu-dulu jangan harap nak dapat macam tu.. sekarang, untung jadi penoreh. makin ramailah yang kelihatan hensem bila poket dah penuh…hehe…nak menoreh pun siap ada RELA yang jaga.

bila cuaca mendung, perut pun mulalah asyik terasa lapar. macam-macam nak makan tapi malas pulak nak keluar rumah...en asben pulak nak makan steamboat..ha apalagi suruh lah dia pergi beli bahan-bahan di giant..
aku pun keluarkanlah alat masak steamboat..yg dah tersimpan lama..buat sendiri kat rumah.. senang...campakkan saja apa yang ada, segala jenis ball, udang, kupang, ayam, sayur...hehe...pastu makan..dengan anak-anak..dinner ahad lalu hanya steamboat..hehe

 dah nak licin.. ni... 
 

7 comments:

ANATI SOKI said...

bila hujan/mendung. mesti cepat je rasa nk mkan? kan? heheh.. pastu bila kenyang.. snng je tarik slimut nktido dgn sejuk2.. waaaa

Prince Halilintar said...

smj ni kecik2 mesti suke men air ujan ni kan..haha, xsangka smj ni takut gan pacat..nampak mcm seorg yg kental..mayb geli kot..tapi klu da kene sedut darah gan pacat, xhenti2 darah tu kuar..hehe..

sedap betul steambot tu tambah lagi mkn dlm ujan..romantik nyer...jeles3x..

apple hijau said...

la ni org gi motong getah pun dh kene ascot..dasat tul.. tu la masa berlalu sgt pantas.

lapar plak tengok steambot tu...nyam nyam..

ARJUNA.Inc said...

smpai skang pn s.alam ni sjuk gler!!..nk mandi pn seram~~..haha..waa..lapar2!!

shida mj said...

ANAT : makan dan tido memang best..

prince : memang geli geleman jenis-jenis yg macam tu

cah : masa memang terlalu pantas

arjuna : jgn sampai tak mandi..hehe

Prince Halilintar said...

prince gat smj ni kecik2 pun semua bende berani..rupanya geli gan pacat gak..taw dah la weakness smj..esk nk bawa pacat kasi sedut itu darah..kahkahkah

Unknown said...

As salam.boleh saya tau dimana you beli set steamboat bbq ni? Jenama? Price? Teringin nk beli satu.tq
azlin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...