Wednesday, March 23, 2011

masalah orang lain masalah ku jua

masalah orang lain masalah ku jua..
smj dah agak lama tak bersiaran di blog ini tapi adalah jugak jenguk sekali-sekala blog kengkawan tapi tak lama. sekejap-sekejap je.

sebenarnya smj tengah ada target nak siapkan kerja-kerja yang memerlukan penelitian yang teramat sangat. memang kena concentrate sebab nak buat kerja penyemakan memang kena gitu. semak-semak data ni kena ada fokus. kalau hilang fokus alamat tak siap-siap lah semakan yang kita buat. semakan ini juga membantu lulusan yang nak konvo nanti berjalan dengan lancar. kalau maklumat dah tak betul statistik lulusan yang smj nak keluarkan nanti tentulah tak betul gak..sebab itu semakan adalah perkara wajid yang mesti dibuat. ribu-ribu lemon.. huhu.

kalau dah buat semakan macam-macam masalah lulusan yang akan jadi masalah smj. sebagai contoh adakah patut kalau dia lelaki tapi jantina dalam database perempuan. jantina sudah bertukar!. kalau dia warganegara tetapi jadi bukan warganegara. bukan ke susah nanti nak mintak biasiswa atau PTPTN. adakah patut kalau dia Islam tapi dalam database agama dia hindu, haiya.. mau pitam emak bapak diaorang tengok agama anak diaorang dah bertukar.

jadi itulah antara masalah orang yang akan jadi masalah smj jugak. kekadang lulusan ini masa belajar tak nak buat semakan maklumat sendiri di portal student. yang ada kesalahan maklumat diaorang tak laporkan awal atau tak beritau kepada yang berkenaan. jadi masalah berlarutan sehingga diaorang dah nak konvo. ada jugak ic pun tak betul. nanti kalau nak masuk sistem online bermasalah tak boleh masuk, baru sibuk nak calling sana sini...ish, ish.

arakian.. begitulah serba ringkas yang smj lalui kini...
dahlah tu nak sambung cari masalah lagi ni...
eh..tak lah dah nak balik dah ni,.. errrr...esok sambung cari masalah..hehe

6 comments:

yimz said...

prince dulu mase nk masuk uitm ade diorg ley salah eja nama prince..bukan salah eje tapi ade A/L ganti bin..nama pun start gan mohd..camne la ley silap dulu..hehe

shida mj said...

hahaha.... yimz A/L tu boleh jadi jugak orang asli..hehehe cecite,cecite yimz orang asli dari mana? hehehehehe

apple hijau said...

kalau smj ada masalah boleh ajer CAH dengar tapi kalau masalah yg ini...huhuhu...den tak tau do.. ha ha

nukilanaffiza... said...

hah..sekian lama hamba menunggu nukilan dari SMJ...rindu rassanya..sekali dia kuar pasal database la plak...

nasib baik masa time saya dolu2 tak jadi masalah...cuba tgk rekos SMJ database tahun Jun 2003...ada tak nama saya...hehehe

Fitri Karim said...

teruskan bakti akak kepada pelajar-pelajar yang nak konvo. nanti bila tiba giliran saya konvo harap tak ada masalah. hehehehe

shida mj said...

Fitri: InsyaAllah...fitri konvo bila?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...