Tuesday, February 15, 2011

Lelaki Lebih Mudah?

mudah nya jadi orang lelaki ni, itu kata orang perempuan. kalau kata orang lelaki pulak, mudah betul jadi orang perempuan. tapi kan sebenarnya dua-dua bukan mudah. masing-masing ada peranan tersendiri tentang hidup.

cuma yang membezakan orang lelaki dan perempuan mungkin cara menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah. orang lelaki suka menyelesaikan masalah dengan sesuatu keputusan yang pantas, tanpa perlu untuk memikir-mikir dan menyemakkan kepala. orang perempuan lebih complicated jika ada sesuatu masalah. bagi lelaki setiap masalah mesti ada jalan penyelesaian. bagi orang perempuan lebih suka mencari punca atau sebab-sebab yang berkaitan. itu sebab perempuan banyak pikir. tapi untuk bab-bab shopping atau suka-barang-barang cantik perempuan dikecualikan daripada bab pikir-memikir ini. itu memang tak pikir panjang punya..ha ha

aku bukannya apa, sebab dah ada contohnya depan mata, contoh yang terdekat siapa lagi kalau bukan en.asben aku sendiri. ada ke patut semalam aku mengadu lah kat dia pasal anak-anak lambat bagi respon kalau kita minta pertolongan dari diaorang. samada tak tolong atau tak buat langsung atau buat-buat tak dengar saja. arrrgg..stress kekadang. pada tafsiran akulah, bebudak sekarang ini banyak sangat medium elektronik tv dan komputer yang menganggu fokus. tv saja dah berapa banyak saluran yang ada. macam mana nak melayan permintaan kita , deria penglihatan lebih digunakan daripada deria pendengaran, betul tak?

tapi en.asben aku pulak, lain yang difikirkan nya, nak tau apa kata dia? ni nak cerita pasal benda yang agak geli sikit kat sini.

"abg rasa kita kena bagi diaorang ubat cacinglah, mungkin diaorang malas sebab ada banyak cacing"
'ya, Allah cacing la pulak.." kata hatiku.

en. asben sambung lagi "diaorang tak pernah makan ubat cacingkan, mungkin kena bagi sekali-sekala ni" katanya terus membuat conclusion.

"errrr..ya la kut tak pernah makan lagi" aku jawab dengan nada confuse, apa kaitan malas dengan cacing. aduyai..

sejurus dia pergi farmasi, beli ubat cacing 3 botol, untuk anak 3 orang. suka hati lah...mungkin ya. so, operasi membenteras cacing bermula. lepas tu nak tau ke pulak dia buat apa lagi?  ambik cotton bud, korek telinga anak-anak sebab mungkin banyak taik telinga, takut tak dengar bila dipanggil. adeh.. en.asben ni bab anak-anak dia lah selalu potongkan kuku dan korek telinga.

daripada itu aku terpikir lelaki lebih kepada pemikiran bercorak teknikal dalam mencari penyelesaian. banyak kali jugak asben menegur, menasihati dan mendenda anak-anak, tapi kali ini beli ubat cacing agak melucukan aku rasa. takpelah dia nak buat macammana pun janji dia sayang dan ambik berat pasal anak-anak.

p/s: agak-agaknya ada kaitan ke, cacing dan malas..?

4 comments:

Prince Halilintar said...

klakar plak prince dgr cacing gan penyakit malas..haha

sebagai ibubapa..prince rase smj lagi arif bgmana nk mengatasi masalah anak2 tu..prince mude lagi..haha

apple hijau said...

agak nyer dia ada terbaca kat mana2 kot... ha ha tapi kelakar la..nak cuba lah..

ARJUNA.Inc said...

haha..nmpk sgat..msa cik kak tgah bckap..otak hubby ke len..haha

shida mj said...

prince : ntah lah prince, asben menggunakan teknik ambil action, istilah psikologinya, psikomoto..hehe baru dengar kat kursus tadi.

cah & arjuna : sebenarnya masa cakap dgn asben dia tengah tengok dokumentari pasal cacing yang melekat pada daun sayur..itu yg yg dtg idea cam gitu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...