Thursday, August 12, 2010

~diam~

diam tak semestinya bisu. diam tak semestinya menyerah kalah, kekadang memang saja nak mengalah pun. diam tak semestinya setuju.

banyak lagi sebab diam ni sebenarnya. SMJ tuliskan kat bawah ni sebab-sebab yg banyak itu..jom baca.

diam bodoh
diam kerana tak tahu apa yg harus dikatakan. kurang ilmu pengetahuan dan kurang pemahaman. namun diam ini jauh lebih baik dan aman daripada memaksa diri bicara semua tahu.

diam malas
diam pada saat orang memerlukan perkataannya, dia enggan berbicara kerana merasa tidak ada mood atau malas.

diam sombong
diam ini termasuk diam negatif kerana dia bersikap diam berdasarkan anggapan bahawa org yg diajak bicara tidak selevel dengannya.

diam khianat
ini diamnya org jahat kerana diam untuk mencelakakan orang lain. diam pada saat memerlukan kesaksiannya.

diam marah
diam inii ada baik buruknya. baik, lebih terpelihara dari perkataan keji yg mengeruhkan suasana. buruknya pulak diam yg bukan utk mencari penyelesaian tapi menambah masalah.

diam emas
juga dimaksudkan diam positif iaitu diam hasil dari pemikiran dan niat untuk menahan diri dari beberapa hal seperti:
  • diam dari perkataan dusta
  • diam dari perkataan sia-sia
  • diam dari komen spontan dan cetek
  • diam dari kata yang berlebihan
  • diam dari keluh kesah
  • diam dari niat riak dan ujub
  • diam dari kata yang menyakiti
  • diam dari semua tahu dan semua bijak (org kurang senang)
dan akhir sekali,

diam semasa kerja 
ada baik dan buruk nya..yg baik kerja boleh beres cepat...dan yg buruknya ada kemungkinan dia diam sebab tidur kat kerusi sendiri bukan buat kerja..alamat lah kerja lambat beres. tambah bulan pose nih mesti ramai yg mengantuk. diam sebab tidur..bahayo tu..hehe diam yg ini aku tambah sendiri tiada kena mengena dengan jenis diam yg kat atas tu. gurau yo..

tidur
tido je bila nak siap keje nih! patut le diam ..hehe
tidur gambar hiasan semata-mata

6 comments:

Prince Halilintar said...

prince diam2 ade isi..haha

Shida MJ said...

prince ada isi apa tuh..berat tak?

sariah said...

akak diam2 daun limau
kalau dicolek leh jadi rimau, aum...aum...aumm..

pemanas cerita said...

aku tido pun x reti diam.dok dendangkan dengkuran versi aku.hahaha

shida mj said...

kak sari: takut eden kak ooii..tu diam-diam mengaum..

pemanas cerita: haha..tu bole jadi ringing tone tu..hehe

apple hijau said...

cik apple hijau adalah seorang yang sangat pendiam....bila di rumah mertua... hikhikhik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...